Catering dietetyczny KETOGENICZNA

 

Diety Ketogeniczne (specjalistyczne):

(dostępne kaloryczności: 1500 kcal,2000 kcal,2500 kcal,3000 kcal)

Dieta zalecana dla osób które mają problem z osiągnięciem i utrzymaniem prawidłowej masy ciała, z nietolerancją glukozy, cukrzycą typu 2, oraz dla ciekawych nowych wariantów smakowych.
Znaczenie Słowa „keto” to skrót odnoszący się do ciał ketonowych.  Są to substancje, które stanowią, drugie zaraz po glukozie źródło energii dla naszego organizmu.


Korzyści z korzystania z diety Ketogenicznej: 

• Duża ilość tłuszczu w posiłku silnie pobudza ośrodek sytości powodując, że szybko czujemy się najedzeni i nie musimy spożywać dużych porcji posiłków.
• Znacznie dłuższy niż czas trawienia białka i węglowodanów przez co energia z pożywienia uwalniania jest stopniowo i starcza na dłużej, a uczucie głodu pojawia się znacznie później niż po spożyciu tradycyjnego posiłku.
• Prawidłowe wyrównanie poziomu cukru we krwi. Jest to ogromna różnica w porównaniu z tradycyjną dietą, podczas, której organizm doświadcza gwałtownych spadków poziomu cukru, co powodują, że chętniej sięgamy po słodycze czy słone przekąski.

Dieta zakłada: 

- Dostarczenie 70-75 % energii z tłuszczów, 20-25 % z białka i 5-10 % z węglowodanów

- Stosunek spożycia tłuszczów do węglowodanów 1:6,5.

- Stosowanie tłuszczy MCT w postaci naturalnego oleju kokosowego.

- Wykluczenie lub znaczne ograniczenie produktów bogatych w skrobie i cukry.


Przykładowe Menu:

ŚNIADANIE: OBIAD: KOLACJA: PRZEKĄSKA:
Pasta z tłustego twarogu i makreli z rzodkiewką Karkówka gospodarza z duszoną kapustą ze skwarkami Rolada ketogenicznego ciasta z pieczarkami Ketopudding kokosowy z malinami