Diety Bez Laktozy/ Bez Glutenu (specjalistyczne):
(dostępne kaloryczności: 1000 kcal,1200 kcal,1500 kcal,1800 kcal, 2000 kcal)
Łączy założenia diety bezglutenowej i/ lub bez laktozowej ograniczając produkty zawierające te alergeny w swoim składzie.
Przeznaczone są dla osób ze szczególną wrażliwością na występowanie glutenu oraz/lub laktozy. W naszych jadłospisach wykorzystujemy ich zamienniki, czyli zboża naturalnie bezglutenowe (gryka, kukurydza, ryż, itd.), roślinne substytuty nabiału (mleko roślinne, tofu, itd.)
Nie stosujemy produktów sztucznie pozbawionych laktozy. Dbamy o różnorodność posiłków tak aby dieta pozbawiona laktozy i/lub glutenu nie była monotonna.
Przykładowe Menu:
ŚNIADANIE: | PRZEKĄSKA: | OBIAD: | PODWIECZOREK: | KOLACJA: |
Jaglanka kokosowa na mleku roślinnym, z czarnym sezamem i malinami | Praliny z kaszy jaglanej w kakao i wiórkach kokosowych z sosem mango | Pierś z kurczaka marynowana w miodzie z wędzonym boczkiem,sałatką i młodymi ziemniakami z koperkiem
(na zdjęciu) |
Pudding chia na mleku roślinnym, z sosem mango i czarnym sezamem | Faszerowana papryka z farszem z czerwonej soczewicy, świeże warzywa |
(Uwaga! Mimo komponowania posiłków w oparciu o produkty bezglutenowe istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w niektórych posiłkach.)