Catering dietetyczny WEGE

 

Diety Wegetariańskie (z rybami bądź bez ryb)

(dostępne kaloryczności: 1000 kcal,1200 kcal,1500 kcal,1800 kcal, 2000 kcal)

Badania wskazują, że dobrze zbilansowana dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, otyłości, cukrzycy typu 2 czy chorób neurodegeneracyjnych.

Diety wegetariańskie dostarczają mniej nasyconych tłuszczów i więcej jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na poziom cholesterol we krwi, na pracę serca, funkcje poznawcze.

Ponadto dostarcza więcej błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i wpływa korzystnie na mikroflorę bakteryjną, a tym samym na naszą odporność.

W naszych zestawach wegetariańskich dbamy o to, aby dieta zawierała zróżnicowaną mieszankę:

  • owoców,
  • warzyw,
  • zbóż,
  • zdrowych tłuszczów i białek.

Jesteśmy elastyczni – u nas możesz wybrać czy chcesz otrzymywać dietę z rybami czy bez.

 

Przykładowe Menu:

ŚNIADANIE PRZEKĄSKA: OBIAD: PODWIECZOREK: KOLACJA:
Twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i pieczywem żytnim na zakwasie Wytrawna sałatka z kaszą gryczaną, fasolką szparagową i pieczarkami

Kotlety strączkowe z ciecierzycy i suszonych pomidorów, kasza kuskus z kurkumą i sałatką warzywną

(na zdjęciu)

Pudding chia na mleku roślinnym, z sosem mango i czarnym sezamem Zupa krem z pieczonej dyni z serem feta i pestkami słonecznika